Velika vojna v satirični kartografiji Evrope

31.08.2018 - 12.10.2018

Utrinek z razstave

100-letnico konca prve svetovne vojne v Tolminskem muzeju obeležujemo s slikovito razstavo satiričnih zemljevidov, ki je nastala v sodelovanju z italijansko organizacijo Associazione Giovane Europa.

Satirične podobe nam lahko na prefinjen način prikažejo bistvo, ki bi ga s pisano besedo težko tako neposredno obelodanili. Razstava predstavlja zbirko satiričnih evropskih zemljevidov in časopisov iz časa od poznega 19. stoletja do Velike vojne, ki na poseben, humoren način prikazujejo napetosti med evropskimi državami v tistem času. Razstavljeni dokumenti nudijo priložnost za razmislek o odločilnem obdobju evropske zgodovine, saj razjasnjujejo nacionalne stereotipe in simbole, obenem pa osvetljujejo družbeni razvoj ne le v političnem kontekstu, pač pa tudi skozi razvoj umetniških stilov in načinov komunikacije.

S preučevanjem tovrstnih zemljevidov se ukvarja italijanski zbiralec Gianni Brandozzi, za razširjanje in predstavitev zbirke pa skrbi društvo Giovane Europa. Društvo ima sedež v mestu Ascoli Piceno, kraju, kjer je med prvo svetovno vojno našlo zatočišče kar nekaj primorskih begunskih družin.

 

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS