Minister za kulturo na obisku v Posočju

Srečanje ministra za kulturo s posoškimi in zamejskimi predstavniki v Tolminskem muzeju

Minister za kulturo na obisku v Tolminskem muzeju

Tolminski muzej je 21. januarja 2020 gostil ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča. Pred stavbo Tolminskega muzeja sta ga sprejela župan Občine Tolmin Uroš Brežan in direktorica muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar. Dogodka so se udeležili tudi župana Občine Kobarid Marko Matajurc in Občine Bovec Valter Mlekuž, državni svetnik Bojan Režun in podžupan Občine Tolmin Tomaž Štenkler. Ministra sta spremljala vodja kabineta ministra mag. Peter Bohinc in vodja sektorja za nepremično dediščino Silvester Gaberšček.

Po uvodnih pozdravih vseh treh županov je direktorica Tolminskega muzeja predstavila že 70-letno tradicijo muzeja v Tolminu in njegove pomembne dosežke v zadnjih 20-ih letih, izpostavila pa tudi nadaljnje izzive ter kadrovsko podhranjenost, na katero muzej opozarja že dalj časa. Minister je nato prisotnim predstavil aktualne načrte ministrstva ter možnosti zagotavljanja sredstev preko projektov. Opozoril je tudi na izzive, ki jih prinašajo nove tehnologije na področje revitalizacije kulturne dediščine in vključevanje dediščine v t. i. kulturni turizem.

V nadaljevanju so o svojih aktivnostih in problemih, s katerimi se soočajo, spregovorili še predstavniki raznolikih posoških in zamejskih kulturnih zavodov, ustanov in organizacij s področja kulture: direktor Kobariškega muzeja mag. Martin Šolar, direktor Zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Videmske pokrajine Luigia Negro, predsednik Inštituta za slovensko kulturo iz Špetra Giorgio Banchig in Iole Namor, predsednica Kulturnega društva Ivan Trinko, v. d. direktorice Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin Jerneja Berginc, Ana Drašček iz Zavoda Sajeta, Špela Mrak iz Zavoda za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin, Silva Seljak, vodja tolminske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in direktorica Fundacije Poti miru v Posočju Maša Klavora.

Minister Poznič je pozitivno sprejel prizadevanja vseh, ki v Posočju in Videmski pokrajini ohranjajo slovensko kulturo in kulturno dediščino. Izpostavil je izjemno dragocen doprinos vseh ustanov in organizacij h kulturni in narodni zavesti na tem območju.

Obisk v Tolminu je minister zaključil z ogledom stalne razstave Tolminskega muzeja.

mag. Damjana Fortunat Černilogar

 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili poseben izbor predmetov, razstav in drugih vsebin, s katerimi želimo predstaviti kulturno bogastvo, ki ga hranimo ter vam olajšati dneve samoizolacije.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
FacebookRSS