Clara Lapanja: Slike na steklo

Odprtje razstave

Pod furlanskim portikom

V Tolminskem muzeju odpiramo mednarodno likovno razstavo zamejske avtorice slovenskih korenin Clare Lapanja. Njen oče je bil s Slapa ob Idrijci, mama iz Roč na Tolminskem, sama pa večji del svojega življenja živi v Huminu (Gemona del Friuli).

Clara je amaterska slikarka, ki se posveča slikanju na steklo. S to zahtevno slikarsko tehniko se je začela ukvarjati po letu 1986, ko ji je stric Bogomil podaril knjigo Naivni slikarji Nebojše Tomaševića. Že pred tem je ustvarjala v drugih tehnikah, a ni našla pravega osebnega izraznega jezika. Slikanje z oljnimi barvami na steklo pa ji je omogočilo, da je združila risbo in žive barve, ki na transparentni površini njenih slik žarijo s posebno intenzivnostjo.

V njenih delih izstopata dva avtorsko najbolj prepoznavna motiva: panorama domačega mesta Humin in mačka, ki je po njenih besedah vedno portret resnične živali. Pogosto upodablja tudi sorodnike in kraje, od koder prihajata njena starša in kamor se tudi sama vedno rada vrača.

Avtorico in njeno delo bo na odprtju predstavila kustosinja razstave Nataša Kovšca.

Prijazno vabljeni!

Tolminski muzej
petek, 7. 2. 2020, ob 18. uri

 

 
 

 

 

 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili poseben izbor predmetov, razstav in drugih vsebin, s katerimi želimo predstaviti kulturno bogastvo, ki ga hranimo ter vam olajšati dneve samoizolacije.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
FacebookRSS