"Bokalon"

Bokalon

V Posočju se lončarjenje ni razvilo, zato so tukajšnji prebivalci lončarske izdelke kupovali na domačih sejmih ali v drugih večjih krajih. Lončenino so lončarji običajno prodajali sami. Za prodajo kvalitetnih lončarskih izdelkov, ki so prihajali predvsem iz večjih lončarskih središč v osrednji Sloveniji, pa so pogosto skrbeli specializirani potujoči trgovci.

Na Kobariškem in v Breginjskem kotu so številne lončarske in tudi druge izdelke kupovali na italijanskem trgu.  Od tam so na primer prihajali lepo oblikovani, belo glazirani trebušasti vrči »bokaloni«.  Izdelovali so jih v različnih velikostih, namenjeni pa so bili za prenašanje in pitje vode ali vina.

Bokalon na fotografiji so uporabljali pri Ivančku v Robidišču, kupili so ga pred prvo svetovno vojno v Čedadu. V Tolminskem muzeju se nahaja od leta 1970.   

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili poseben izbor predmetov, razstav in drugih vsebin, s katerimi želimo predstaviti kulturno bogastvo, ki ga hranimo ter vam olajšati dneve samoizolacije.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
FacebookRSS