Freska iz Breginja

Freska

Umetnostno zbirko Tolminskega muzeja sestavljajo številna likovna dela, ki izvirajo ali so kako drugače povezana z Gornjim Posočjem. Med njimi je tudi več fresk, stenskih poslikav, naslikanih na sveže nanesen ali moker apneni omet. Vse imajo sakralni značaj, večina pa jih je prišla v muzej po furlanskem potresu leta 1976. Takrat je  v  Posočju potekala  obsežna popotresna obnova, v kateri so bili številni starejši in močneje poškodovani objekti porušeni ali povsem preoblikovani.

Največ škode je potres prizadejal naseljem v Breginjskem kotu, kjer so bili objekti grajeni v značilnem beneško-slovenskem arhitekturnem slogu. Na pročelju hiše številka 140 v Breginju se je nekdaj nahajala tudi freska z upodobitvijo Marije Pomočnice. Neznani slikar je ob naslovu tridelne freske, ki v dolžino meri kar tri metre, zapisal tudi letnico 1889, ko je delo dokončal.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili poseben izbor predmetov, razstav in drugih vsebin, s katerimi želimo predstaviti kulturno bogastvo, ki ga hranimo ter vam olajšati dneve samoizolacije.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
FacebookRSS