Lesene smuči

Smuči domače in tovarniške izdelave

Najstarejša pričevanja o smučeh na območju današnje Slovenije segajo v konec 17. stoletja. Znanje o izdelovanju smuči, kakršne poznamo danes, pa je prišlo k nam konec 19. stoletja z Norveške. Prvi par sodobnih smuči je v naše kraje prinesel učitelj Edmund Čibej iz Vipave leta 1888 in tako spodbudil izdelovanje smuči tudi pri domačih mojstrih. Z uvajanjem smučanja smo za eno leto prehiteli Avstrijce, v Italiji pa so se prve smuči pojavile šele sedem let kasneje.

Leta 1945 je v Begunjah začela delovati tudi tovarna Elan za izdelavo smuči. Na Elanovih smučeh so odtlej smučali številni slovenski in tuji smučarji. Prav v Elanu je bil v 80. letih 20. stoletja razvit tudi sodoben tip smuči s poudarjenim stranskim lokom, poznan pod imenom carving smuči. 

V začetku so bile smuči namenjene predvsem lažjemu premikanju po zasneženi pokrajini, po koncu prve svetovne vojne pa je postalo smučanje tudi priljubljena športna dejavnost. Navdušeni smučarski zagnanci so smuči večinoma izdelovali kar sami, pri čemer so bili nekateri zelo domiselni in ustvarjalni. 

Krajše smuči na fotografiji izvirajo iz Bovca in so izdelane iz dog lesenega soda, druge, prav tako lesene, so bile narejene v tovarni Elan v šestdesetih letih preteklega stoletja.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 10h - 18h
sobota, nedelja, prazniki: 14h - 18h
ponedeljek zaprto
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS