Kolovrat

Kolovrat iz Bavšice

Reja drobnice je prebivalcem Bovškega prinašala pomemben vir prehrane in zaslužka, zagotavljala pa je tudi številne druge, za vsakdanje življenje zelo pomembne dobrine. Med njimi je bila najpomembnejša ovčja volna, iz katere so z različnimi tehnikami obdelave izdelovali oblačila in druge osebne predmete. S polstenjem so nastajali širokokrajni pastirski klobuki, s tkanjem dragoceno sukneno blago in volnene odeje, s pletenjem nogavice, jope, šali in drugi kosi oblačil.

Volneno predivo pa je bilo treba poprej spresti in posukati v bolj ali manj debelo volneno nit. Pri tem so si pomagali z različno oblikovanimi in pogosto tudi lepo okrašenimi kolovrati, kakršne kot pomemben del družinske zapuščine hranijo še v marsikaterem domu. 

Horizontalno izdelan kolovrat, značilen za Bovško, prihaja iz Loga pod Mangartom, v Tolminskem muzeju pa se hrani od leta 1971.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 10h - 18h
sobota, nedelja, prazniki: 14h - 18h
ponedeljek zaprto
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS