Predelava mleka

Priprave za predelavo mleka

Reja mlečne drobnice in goveda je ena izmed najstarejših dejavnosti v Gornjem Posočju. Najmanj od srednjega veka so mleko že predelovali v sir in druge mlečne izdelke, zato se številni s to dejavnostjo povezani predmeti nahajajo tudi v Tolminskemu muzeju.

Maslo so kmetje izdelovali v preprostih lesenih pinjah, maslene hlebčke, namenjene za prodajo, pa nato nadevali v posebne lesene modele za maslo. Služili so kot mera in bili zato različnih velikosti, med sabo pa so se razlikovali po rezljani dekoraciji v dnu modela. Upodobljen motiv je bil svojevrsten znak porekla masla oziroma podpis njegovega izdelovalca.

Že od začetkov sirarstva sta k osnovnemu orodju sirarja spadala tudi »trnač« in »posnemavnca«. Trnač se je uporabljal za drobljenje in mešanje sirove grude, ki se je nabrala v kotlu, z lesenim cedilom pa se je sirova gruda »posnela«, odcedila in preložila v model za izdelovanje sira.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili poseben izbor predmetov, razstav in drugih vsebin, s katerimi želimo predstaviti kulturno bogastvo, ki ga hranimo ter vam olajšati dneve samoizolacije.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
FacebookRSS