Maska "ta gredga"

Maska "ta grdga"

V vaseh pod Krnom še živijo zanimivi pustni običaji, katerih korenine segajo v predkrščansko dobo. Za njihovo ohranjanje skrbijo vaške fantovske skupine, saj tradicija veli, da se lahko šemijo zgolj mladi neporočeni fantje. Priprave na pust se začnejo že pred koncem leta s sprejemom novincev v fantovsko skupnost, sledi izbira likov in izdelava pustnih mask.

Pustni liki se delijo na »ta lepe« in »ta grde«. Prvi hodijo v sprevodu od hiše do hiše in voščijo dobro letino, drugi se podijo po vasi in s strašljivimi maskami, zvonjenjem in pepelom preganjajo otroke in mladino. Drežniški in Ravenski pust sta kot izviren in vsebinsko bogat pustni običaj od leta 2012 vpisana v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.


Na fotografiji je maska »ta grdga«, ki jo je okrog leta 1915 izdelal Anton Bizjak iz Drežniških Raven. Od leta 1961 je del etnološke zbirke Tolminskega muzeja.  

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili poseben izbor predmetov, razstav in drugih vsebin, s katerimi želimo predstaviti kulturno bogastvo, ki ga hranimo ter vam olajšati dneve samoizolacije.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
FacebookRSS