Rihtarski meč

Ročaj meča iz Ruta

V 13. stoletju je oglejski patriarh pod hribe v zgornjem delu Baške grape naselil kmete iz okolice južnotirolskega mesta Innichen. Priseljenci so bili vse do leta 1850, ko je bila sprejeta nova avstrijska ustava, deležni številnih privilegijev in ugodnosti.

Načeloval jim je rihtar, ki je imel v primerjavi z dekani, ki so vodili starejša kolonizacijska območja, posebna pooblastila in privilegije. Znamenje njegove oblasti je bil dolg rihtarski meč, ki se od leta 1954 hrani v Tolminskem muzeju. Na rezilu tega meča je vtisnjena številka 1414, ki pa ne označuje letnice izdelave, pač pa ima morda nam nepoznan simboličen pomen. Novejše raziskave so namreč pokazale, da je bilo rezilo izdelano pred 15. stoletjem.

Meč rihtarja vasi Rut so tamkajšnji prebivalci stoletja skrbno hranili. Prehajal je iz roda v rod, nazadnje je bil shranjen pri Matildi Koder, potomki zadnjega rutarskega župana Simona Kosa. Poleg arhivskih virov je meč edini materialni dokaz nekdanje sodne in gospodarske organiziranosti naselij pod Rodico. Nemški izvor in kultura, ki so jo tirolski priseljenci prinesli na Tolminsko, se danes kažeta zlasti v ohranjenih priimkih in značilni rutarski govorici. 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 10h - 18h
sobota, nedelja, prazniki: 14h - 18h
ponedeljek zaprto
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS