Od planine do Planike

Vodnik po razstavi v Mlekarni Planika Kobarid

naslovnica

Tolminski muzej je v letu 2019 izdal vodnik po stalni razstavi »Od planine do Planike«, ki je postavljena v prostorih mlekarne v Kobaridu od leta 2010. Uvodno besedo v vodniku je prispevala direktorica Mlekarne Planika v Kobaridu Anka Lipušček, ki je bila tudi pobudnica za izvedbo razstave.

V prvem delu vodnika arheolog Miha Mlinar predstavi arheološke najdbe z območja posoških planin, ki segajo vse od prazgodovine pa do Rimljanov in zgodnjih romanskih vplivov na slovanske prišleke.

Vsebino drugega dela vodnika je podal etnolog Marko Grego. Predstavi zgodovino tolminskega sirarstva, ki sta ga najbolj zaznamovala dva gospoda, Tomaž Hitz in Matteo Marsano. Prvi je ob koncu 19. stoletja povsem spremenil tolminsko sirarstvo z vpeljavo švicarskega način poslovanja, katerega temelj je racionalizacija mlekarn. Ustanovil je zadrugi v Poljubinju in na planini Razor ter poučeval tolminske in tudi bohinjske sirarje.

Po koncu prve svetovne vojne je celoten zahodni del Slovenije padel pod italijansko upravo. Na Tolminsko je za župana prišel dr. Matteo Marsano, ki je v Tolminu ustanovil mlekarsko zadrugo z laboratorijem in delavnico za predelavo mleka. S sistematično modernizacijo planin in cestnimi povezavami je oživil vse planine v zgornjem Posočju ter leta 1932 izdal tudi knjigo z naslovom I pascoli alpini dell'alto Isonzo.

Po drugi svetovni vojni so za planinsko pašništvo nastopili drugačni, težji časi. Prav tolminske in kobariške planine so danes med najbolj živimi planinskimi območji v Julijskih Alpah. A le planine z najboljšimi pašniki, opremljene s sodobno tehnologijo in povezane s cestami, so tiste, ki omogočajo gospodarjem uspešno nadaljevanje tisočletne tradicije planinskega pašništva.

Avtor razstave: Marko Grego
Avtorja vodnika: Marko Grego, Miha Mlinar
Oblikovanje: Marko Grego

Izdal: Tolminski muzej, 2019

64 barvnih strani
Jezik: slovenski in italijanski

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 10h - 18h
sobota, nedelja, prazniki: 14h - 18h
ponedeljek zaprto
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS