Nemške kostnice med Sočo in Piavo

Mednarodna razstava na Mestnem trgu v Tolminu

Pogled na vhod v kostnico ob zaključku gradnje

Tolminski muzej bo v petek 12. junija 2020 na Mestnem trgu v Tolminu predstavil novo mednarodno razstavo o nemški kostnici pri Tolminu in sorodnih objektih na ozemlju Italije. Avtorja razstave sta mag. Damjana Fortunat Černilogar in dr. Moreno Baccichet.

Z razstavo Tolminski muzej odstira zgodbo objekta, ki je ob Soči zrasel leta 1939 v spomin in kot zadnje počivališče nemškim vojakom, padlim v Posočju v zadnji ofenzivi na soški fronti. Hkrati pa predstavlja podobne spomenike, ki so bili v 30. letih minulega stoletja z enakim namenom postavljeni drugod po takratnem italijanskem ozemlju. Vse predstavljene spomenike namreč povezuje isti avtor, Robert Tischler, glavni arhitekt Združenja za oskrbo nemških vojnih grobov (VDK). Na razstavi so tako poleg kostnice v Tolminu predstavljeni še spomeniki v krajih Quero, Feltre, Pordoi in Pinzano al Tagliamento.

Ohranjanje kulturne dediščine prve svetovne vojne v Posočju in njeno uvrščanje med turistične zanimivosti prispevata k večji prepoznavnosti območja in obenem k širjenju evropskih vrednot, ki se kažejo v povezovanju posameznikov in ustanov iz različnih držav. Plod takšnega povezovanja je tudi razstava Tolminskega muzeja, ki je nastala z združenimi močmi strokovnjakov z obeh strani meje in povezala Tolmin s kraji ob Tilmentu in Piavi. Mednarodni projekt sta finančno podprla Občina Tolmin in Ministrstvo za kulturo RS.

Tolmin, Mestni trg
12. junij 2020 ob 18.00

 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS