Partizanska bolnica Franja - skriti dragulj Evrope

Odprtje razstave

Partizanska bolnica Franja

Vabimo vas na odprtje gostujoče razstave Mestnega muzeja Idrija, s katero povezujemo dva slovenska nosilca Znaka evropske dediščine: Spominsko cerkev v Javorci in Partizansko bolnico Franja. Razstava o pomniku prve svetovne vojne, ki je nastala v Tolminskem muzeju, bo namreč od 10. 9. 2021 na ogled v muzeju v Idriji, idrijska razstava o partizanski bolnišnici pa bo istočasno gostovala v prostorih Tolminskega muzeja. Z njima muzeja širita sporočila miru, solidarnosti in človečnosti ter opominjata, da se moramo zanje neprestano truditi.

Skrita Partizanska bolnica Franja, zgrajena med drugo svetovno vojno v težko dostopni soteski Pasice na Cerkljanskem, pripoveduje zgodbo o pogumu, humanosti in solidarnosti. Njeni junaki so običajni ljudje, ki so zapustili varna zavetja svojih domov, da bi izborili mir in svobodo. Ob njihovih žrtvah in trpljenju so se gradili temelji današnje povezane in demokratične Evrope.

Na razstavi, ki jo je pripravil Mestni muzej Idrija, avtorica Milojka Magajne s predmeti, besedili, fotografijami in videoposnetki predstavlja delovanje bolnišnice, skrb za ranjence, oskrbo s hrano, zdravili in sanitetnim materialom, ukrepe za varnost in obrambo bolnišnice ter njen današnji pomen v vlogi kulturnega spomenika. Razstava je podkrepljena z zgodbami članov bolnišničnega osebja, ranjencev in domačinov iz neposredne okolice Franje in je zasnovana interaktivno.

Razstavo bosta odprla župana občin Tolmin in Cerkno, Uroš Brežan in Gašper Uršič.

 

Tolminski muzej
10. 9. 2021 ob 17.30

V času koronavirusa
Že več kot sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko je naše gibanje omejeno in ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete, a pri tem upoštevate tukaj navedena priporočila.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS