Nadporo─Źnik Remigius Geyling
1878ÔÇö1974, dunajska osebnost iz sveta umetnosti

Rojen je bil v slikarski dru┼żini, ki je sredi 18. stoletja iz Nizozemske pri┼íla na Dunaj in tam odprla stekloslikarsko delavnico. O─Źe Rudolf Geyling je leta 1880 prevzel uspe┼íno dru┼żinsko podjetje, kar je mo─Źno zaznamovalo Remigiusovo ┼żivljenje. Dru┼żinsko sorodstvo po materi Mariji s skladateljem Richardom Heubergerom ga je kasneje usmerilo v teater. Leta 1910 se je poro─Źil z Mathildo Weihs.

Geyling je prijateljeval s ┼ítevilnimi pomembnimi osebami svojega ─Źasa, zlasti s slikarjem Gustavom Klimtom (1862ÔÇö1918). Pri opremljanju cerkve Steinhof na Dunaju je sodeloval tudi z arhitektom Ottom Wagnerjem (1841ÔÇö1918).

Remigius Geyling je bil v vojsko vpoklican 1. avgusta 1914. Bojeval se je na treh frontah, nazadnje na so┼íki. V Javorci v dolini Tolminke sta s poro─Źnikom G├ęzo Jablonskim zapustila trajen spomenik padlim soborcem. Na so┼íki fronti je izdelal ve─Ź ┼ítudijskih risb in maketi cerkve v Javorci, leta 1917 razstavljeni na vojni razstavi v dunajskem Praterju. Prejel je vojno odlikovanje reda Franza Jo┼żefa in ┼íe nekaj drugih odlikovanj. Od leta 1922 do upokojitve leta 1946 je delal v Burgtheatru. Bil je priznan profesor, izumitelj posebnih projekcijskih efektov in eden vidnej┼íih dunajskih osebnosti iz sveta umetnosti.

´╗┐
Predhodna stran
Za─Źetna stran
Naslednja stran