Seniki med Kobaridom in Tolminom

Razstava v Kobaridu

Senik na Kamnem

V Zeleni hiši v Kobaridu (TIC Kobarid) je na ogled etnološko-fotografska razstava o spravilu sena in stavbah, ki se nahajajo na viskokogroskih senožetih Gornjega Posočja. Seniki in kamarnce predstavljajo pomemben del posoške stavbne dediščine, a zaradi spremenjenega načina življenja počasi propadajo in tonejo v pozabo. Avtorja razstave sta zunanja sodelavca Pavel Četrtič in Elvis Jerkič, ki sta vsak na svoj način pristopila k raziskovanju in prezentaciji objektov, katerim stroka doslej ni namenjala večje pozornosti.

Pavel Četrtič iz Kobarida je s krajšimi časopisnimi prispevki in turističnimi vodenji v lokalnem javnem prostoru prisoten že dalj časa. Že desetletja vestno zbira in raziskuje raznovrstno ustno in materialno zapuščino posoških krajev. Med številnimi ostalinami preteklosti ga posebej navdušujejo seniki in vse v povezavi z njimi. Posvetil jim je veliko prostega časa, želel pa bi, da bi temu prepoznavnemu elementu Zgornjega Posočja tudi javnost namenila več pozornosti. Spomin na senike na razstavi predstavlja s fotografijami in maketami manjšega merila. Med raziskovanjem nekdanjega življenja na visokogorskih senožetih in pašnikih je zbiral tudi pričevanja ljudi, ki so takšno življenje sami izkusili. Poskrbel je, da se ohranjajo tako v zapisih kot tudi na filmskem traku; na razstavi bo predvajan film Tolminski seniki, ki je v produkciji Vitela nastal leta 2000.

Elvis Jerkič iz Tolmina se domači javnosti predstavlja prvič. Mladega arhitekta in fotografa so seniki pritegnili zaradi njihove preprostosti in arhetipskosti. Po zgledu zakoncev Becher, ki s t. im. objektivno fotografijo dokumentirata in predstavljata industrijske objekte, je Jerkič za objekt fotografiranja izbral posoške senike. Preproste, oblikovno izčiščene, a hkrati vzorcev polne stavbe namreč kljub propadanju ali spremenjeni namembnosti še pomembno zaznamujejo obsoško krajino. Njihovo prvinskost in brezčasnost je ujel v arhitekturno natančno in obenem nadvse poetično črno-belo fotografijo, ki ji ni moč nič dodati in ne odvzeti.

Razstava je od 2. 9. do 30. 9. 2021 med tednom na ogled od 9.00 - 12.00 in od 12.30 - 18.00, ob sobotah in nedeljah pa od 9.00 do 16.00.

Po razstavi bosta zvedeni tudi dve javni vodenji, in sicer:
• v nedeljo 12. 9. 2021 ob 15.00
• v četrtek 23. 9. 2021 ob 10.00.


Za udeležbo na javnih vodenjih je potrebno izpolnjevati pogoje PCT.

V času koronavirusa
Že več kot sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko je naše gibanje omejeno in ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete, a pri tem upoštevate tukaj navedena priporočila.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS