Trije gradovi, tisoč zgodb

Odprtje razstave

Kozlov rob

Tolminski muzej je pripravil novo razstavo, ki bo preko poletja na ogled na prostem, na Mestnem trgu v Tolminu. Razstava z naslovom Trije gradovi, tisoč zgodb odstira pogled v zgodovino nekdanjih grajskih stavb v Tolminu: gradu na Kozlovem robu, dvora na Doru in Coroninijeve graščine.

Gradovi so pomemben del kulturne krajine in naše preteklosti. Tolmin so zaznamovali kar trije, dva srednjeveška in dvorec iz druge polovice 17. stoletja. Njihove funkcije in pomen so bili različni in so se skozi stoletja spreminjali. Na Kozlovem robu (Zgornji grad), vzpetini sredi Tolminske kotline, viri omenjajo grad že v 12. stoletju. Na Doru (Spodnji grad) je bila od konca 13. stoletja letna rezidenca oglejskih patriarhov. Najmlajša med tolminskimi grajskimi stavbami je Coroninijeva graščina, v katere osrednjem delu danes domuje Tolminski muzej.

Tolminske gradove vseskozi spremljajo zanimive zgodbe, pripovedke in miti. Nekatere so se potrdile skozi arheološka odkritja in zgodovinske vire, druge ostajajo zavite v tančico skrivnosti. Najnovejša dognanja o tolminskih gradovih so predstavljena v zborniku z enakim naslovom, ki bo predstavljen ob odprtju razstave.

Razstavo bomo odprli v petek, 9. julija 2021, ob 19. uri na ploščadi pred muzejem. Po pozdravnem nagovoru g. Uroša Brežana, župana Občine Tolmin, nas bosta v preteklost tolminskih grajskih stavb popeljala avtorja razstave, mag. Damjana Fortunat Černilogar in mag. Miha Mlinar. Vabljeni v našo družbo!

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS