Tolminski muzej: Naplavine obsoške zgodovine

Umetnostno-zgodovinska zbirka

Slika Toneta Kralja "Nazi cirkus" je del umetnostno zgodovinske zbirke

V kletnih prostorih postavljena zbirka sakralne umetnosti prikazuje povezanost Zgornjega Posočja z oglejskim patriarhatom. Pokristjanjevanje Posočja se je vršilo iz mesta Čedad, na kar nas simbolno opozarja razstavljeni procesijski križ iz 14. stoletja, medtem ko o času gradnje mnogih novih cerkva in prezidave starejših v 15. stoletju pričajo okrasni sklepniki gotskih prezbiterijev. Na ogled so primeri srednjeveškega stenskega slikarstva, kiparskih del iz 16. stoletja ter posamične lesene plastike. Liturgično posodje iz prve polovice 15. stoletja priča o visoko razvitem duhovnem in umetniškem čutu tistega časa. Predstavljeno je še baročno kiparstvo in slikarstvo: izpostavljeni so domači podobarji, ki so bolj ali manj uspešno posnemali uveljavljene mojstre in se ob njih tudi učili.

Vihra prve svetovne vojne je v Posočju poškodovala mnogo cerkva in uničila veliko cerkvene opreme, a prav sredi divjanja vojne je nastalo tudi nekaj vrhunskih umetniških del. Razstavljeni sta sliki Maksima Gasparija, nastali leta 1916 na bojiščih Soške fronte. Pri povojni obnovi cerkva so sodelovali mojstri od blizu in daleč, eden od njih je bil tudi slikar Clemente Del Neri iz Gorice. Na stopniščih muzeja so razstavljene njegove freske iz cerkve sv. Lamberta v Rutu, ki so bile v potresu leta 1998 poškodovane, po obnovi pa predane muzeju v hrambo.

Za ohranjanje slovenske narodne zavesti in kulture v medvojnem obdobju, ko je bila z Rapalsko pogodbo celotna zahodna Slovenija priključena Italiji, ima posebne zasluge slikar Tone Kralj. Poleg njegovih slikarskih del sta na ogled še odlitka Izgubljenega sina in Dobrega pastirja iz župnijske cerkve na Mostu na Soči, ki ustrezno dokumentirata ta čas.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Zaradi ukrepov proti širjenju covid-19 začasno zaprto!
Vstopnina
posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
FacebookYoutubeRSS