Žepna ura

Žepna ura s srebrnim dekorativno olepšanim ohišjem je bila leta 1976 odkupljena v Gorenji Trebuši

Prva pričevanja o žepnih urah segajo v 15. stoletje, ko naj bi jih izdelovali in nosili predvsem v Italiji, Nemčiji in Franciji. Žepne ure so od vsega začetka nosili na traku ali verižici, pozneje pa tudi v usnjenem mošnjičku za pasom. Šele v 19. stoletju se je »žepna ura« preselila resnično v žep moške obleke. Za razliko od teh pa so damske ure vse tja do preloma 19. stoletja, ko je prišla v modo zapestna ura, še naprej visele okoli vratu ali pasu.

Dobro ohranjena žepna ura s srebrnim, dekorativno olepšanim ohišjem, ki jo hrani Tolminski muzej, je bila leta 1976 odkupljena v Gorenji Trebuši. Glede na izgled in način izdelave je moč soditi, da je bila izdelana v drugi polovici 19. oziroma v začetku 20. stoletja. Na to kaže v prvi vrsti način navijanja ure; do srede 19. stoletja so namreč žepne ure še navijali s pomočjo ključka, potem pa je ključek zamenjala »krona«, ki je bila z osjo povezana s posebno spojko, vstavljeno med napravo za navijanje in napravo za namestitev kazalcev. O starosti ure pa je mogoče soditi tudi po načinu zapiranja. Ob koncu 19. stoletja je bil namreč vpeljan nov tip žepne ure z vzmetnim pokrovom, ki se ga je prijelo francosko ime »Savonette«.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS