Steklenica Cockte

Cockta

Med zanimivejše predmete Tolminskega muzeja iz novejšega, povojnega časa zagotovo sodi steklenica Cockte. Rojstvo te priljubljene domače brezalkoholne pijače sega v leto 1952, recept zanjo pa je bil uradno zaščiten leto kasneje. Značilno rjavo – cola barvo daje pijači karamela, značilen okus pa šipek ter mešanica enajstih vrst zelišč in C vitamina. Ime prve slovenske licenčne brezalkoholne pijače izvira iz besede »cocktail«, v času nastanka pa je simbolizirala zahodni življenjski slog in bila nekakšna protiutež ameriški Coca-Coli.

Značilen, še danes uporabljan logotip ter prvo steklenico Cockte je oblikoval arhitekt Sergej Pavlin. Tipografijo za ime pijače je posrečeno izbral iz črk, ki so jih uporabljali za tisk predvojnega časopisa Slovenski narod. Kot osnovo za izdelavo steklenice pa je uporabil malo pivsko steklenico, ki jo je za Cockto priredil po višini in obsegu. Napis oziroma ime na steklenici je nekoliko izbočil, stekleno površino pa hrapavo zamrznil.

Prva promocijska akcija nove pijače se je odvijala marca leta 1953 v okviru tekme v  smučarskih skokih v Planici. Za to priložnost je Pavlin oblikoval še vrsto drugih promocijskih izdelkov: embalažo za prenašanje šestih stekleničk, poslikavo kamionov za razvažanje Cockte, dopisni papir, voziček z ledom ter atraktivne rdeče kombinezone, v katere so bila na ta dan oblečena dekleta, ki so promovirala Cockto. Ob tej priložnosti je bil izdelan tudi plakat s podobo zagorele deklice s čopom, delo Uroša Vagaje, ki je ostala zaščitni znak Cockte vse do danes.

Od nastanka pa do razpada skupnega jugoslovanskega trga je prodaja Cockte stalno naraščala. Po slovenski licenci so jo nekaj časa izdelovali še na Poljskem, naprodaj je bila tudi v drugih evropskih državah in je bila dolgo časa eden najbolje prodajanih izvoznih artiklov tedanje Jugoslavije.

S sloganom »Pijača naše in vaše mladosti!« so Cockto začeli reklamirati v začetku 80. let 20. stoletja, ko je bilo letno napolnjenih in prodanih kar 37 milijonov litrov te brezalkoholne pijače. Po letu 2000 je dobila Cockta novo zunanjo podobo, ki pa je še vedno ohranjala značilnosti prvotnega izdelka iz 50. let. O navezavi na prvo Cockto in njeno podobo pa priča tudi zadnji odmevnejši prodajni slogan »Prve ne pozabiš nikoli!«.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS