Trentarska bula

Trentarska bula

Trentarska bula je eden izmed najenostavnejših in obenem najlepših predmetov etnološke zbirke Tolminskega muzeja. To je večja, zaobljena lesena posoda z dvema enostavnima ročajema ob strani, narejena iz enega samega kosa lesa. V njej so nekdaj Trentarji hranili zabelo, skuto in druga živila. V Tolminskem muzeju jih hranimo osem. Najmanjša je visoka 13, največja pa 35 centimetrov, vse pa so bile prinešene iz doline Trente. Trentarska bula je namreč res izključno Trentarska, saj drugje, naprej od Kala-Koritnice, takih posod niso izdelovali.

Od drugih podobnih lesenih posod, ki so jih nekdaj v gosospodinjstvu uporabljali v vseh slovenskih pokrajinah, se trentarska bula loči predvsem po posebnem, zelo arhaičnem načinu izdelave. Ker v dolini Trente nekdaj ni raslo prav veliko kvalitetnega lesa, pa še tega so rabili predvsem za gradnjo hiš in izdelavo preprostega pohištva, so za izdelavo ostalega lesenega orodja, posodja in drugih predmetov uporabili tudi kose lesa, ki bi jih na katerem drugem koncu dežele rabili samo za kurjavo. Za izdelavo Trentarske bule so tako uporabili les drevesne grbe. Ta, kot nekakšna rakastva tvorba, zraste na deblih nekaterih dreves, njen les pa je, zaradi nenaravno prepletenih in zveriženih drevesnih vlaken, izredno trd in ga je zato zelo težko obdelovati. Trentarji pa so se z iznajdljivostjo in preprosto logiko spoprieli tudi s tem problemom. Pri obdelavi lesa oziroma predvsem pri dolbenju notranjosti posode so si, poleg uporabe enostavnega tesarskega orodja, pomagali z ognjem. Tako kot že njihovi daljni predniki, ki so iz debel izdelovali preproste čolne drevake, so z žarečo žerjavico mehčali in izžigali trd les ter tako,  s sicer počasnim delom prišli do izdelka, na katerega so lahko upravičeno ponosni.  

Trentarska bula namreč ni edinstvena samo po načinu izdelave, ampak tudi po oblikovni plati. Priča o izredni iznajdljivosti in ustvarjalnosti njenih izdelovalcev na eni strani, ter o izostrenem občutku za  lepo, ki se ne kaže v bohotni uporabi materialov, barv in vzorcev, ampak v preprosti, čisti liniji in obliki, ki ji tudi današnji najboljši oblikovalci ne bi imeli kaj odvzeti in kaj dodati. Na žalost si lahko danes trentarsko bulo ogledate le še v muzeju ali pri kakšnem vnetem zbiralcu ostalin preteklosti. Na način kot so jo izdelovali nekoč, se je namreč danes ne odloči izdelovati nihče več.

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS