Logaršče v sencah davnine

Predstavitev knjige

Pogled na vas Logaršče

V založbi Tolminskega muzeja je pravkar izšla domoznanska knjiga, v kateri avtor Dušan Makuc podrobno popisuje zgodovino vasi Logaršče na Šentviški planoti. Raziskovanja preteklosti domačega kraja se je Makuc, po izobrazbi pravnik, lotil po zaključku profesionalne kariere. Tako kot številni, ki so se odločili za podoben izziv, je od začetka raziskovanja do izida knjige prehodil dolgo pot. Ubadal se je z različnimi vprašanji in dilemami o gradivu, ki ga je pregledoval in uporabljal, trkal je na vrata različnih inštitucij, ki hranijo in proučujejo zgodovinsko dediščino, prebiral in pregledoval je zgodovinske knjige in druge pisne vire, med sovaščani pa zbiral dragocena ustna pričevanja in slikovno gradivo. Rezultat dolgoletnega zbiranja in urejanja podatkov je obsežna knjiga, ki jo bomo v četrtek predstavili v Tolminskem muzeju, nato pa v soboto še med domačini na Logarščah.

Na predstavitvi knjige v Tolminskem muzeju se bosta avtorju pridružila Stane Beguš in Stojan Kenda. Oba gosta sta, tako kot avtor, ljubiteljska preučevalca družinske in lokalne zgodovine. Za sabo imata podobno raziskovalno pot, kronano s knjižnimi izdajami; prvi je doslej izdal dve, drugi pa že pet samostojnih knjižnih del. Večer, ko bo knjiga Logaršče v sencah davnine prvič predstavljena javnosti, bomo zato namenili vsem trem pa tudi drugim ljubiteljskim raziskovalcem družinske in lokalne zgodovine. Spregovorili bomo o poteku nastajanja takšnih del in opozorili na velik pomen, ki ga tovrstno ljubiteljsko zgodovinopisje ima tako za stroko, predvsem pa za kulturno identiteto obravnavanega prostora.

Vsi ljubitelji domoznanstva ste prijazno vabljeni na naše predstavitve!


Tolminski muzej, Tolmin
16. marec 2023 ob 19.00

Vaška mlekarna, Logaršče
18. marec 2023 ob 20.00

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS