Trgovina
Knjige
Katalogi
Zvok in slika
Spominki

Zadnji dodani artikli

Boris Y. Božič: Pentimento / Prekrivanje

V katalogu, ki spremlja likovno razstavo domačega umetnika Borisa Y. Božiča v Tolminskem muzeju, je umetnostna zgodovinarka Nataša Kovšca zapisala:

"Razstavo akademskega slikarja, fotografa in glasbenika Borisa Božiča smo zasnovali kot pregled njegovega več kot štiridesetletnega ustvarjalnega dela, ki vključuje slikarska in fotografska dela ter risbe, nastale v časovnem razponu od zgodnjih osemdesetih let do danes. Med razstavljenimi deli, ki jih je izbral sam avtor, so njegove najbolj reprezentativne slike in fotokolaži, za katere lahko z gotovostjo trdimo, da so jasen odraz njegovega umetniškega creda: upodabljanja sveta in življenja v vseh njegovih odtenkih.

Avtor je v pogovoru ob pripravi pričujoče razstave poudaril, da je na oblikovanje njegovega prepoznavnega slikarskega sloga najmočneje vplivalo slikarstvo "ostrih robov" (hard-edge), ki je bilo nekakšen odgovor na abstraktni ekspresionizem v poznih šestdesetih letih. Vendar v Božičevem delu opazimo tudi prvine drugih slikarskih smeri, še posebej surrealizma in hiperrealizma: njegova slikarska in fotografska dela, v katerih najpogosteje prikazuje sanjske vizije in asociacije, namreč težijo k preseganju resničnega in logično-razumskega. Hkrati pa črpa navdih v potrošniški družbi, kaosu velemestnega življenja in banalnih detajlih vsakdanjosti."

Katalog prinaša seznam trenutno razstavljenih del in slikarjevih dosedanjih predstavitev na samostojnih ali skupinskih razstavah.

Besedilo: Nataša Kovšca
Fotografije in oblikovanje: Marko Grego

Jezik: slovenski

Izdajatelj in založnik: Tolminski muzej, 2024

Cena: 5.00 €   Naroči

Preklete vojne

V knjigi Preklete vojne je Zdravko Likar, avtor številnih knjig o zgodovini in osebnostih Zgornjega Posočja, zbral pričevanja o ljudeh, ki so bili pahnjeni v različne vojne vihre.  Osredotočil se je predvsem na usode ljudi iz Posočja in Benečije, časovno pa sega knjiga vse do Napoleonovega pohoda v Rusijo leta 1812. Najobsežnejši del je posvečen obdobju prve in druge svetovne vojne, zadnji pa vojni na Balkanu ter še vedno trajajočim spopadom v Ukrajini.

Protivojni namen knjige je avtor pospremil z naslednjimi besedami: »Naj vam branje teh resničnih zgodba dà misliti. Sklenimo sami pri sebi, da se ne pustimo ujeti v spiralo nasilja. Spoštujmo drug drugega in v srcu dobro mislimo. Živimo na prelepem planetu in smo eden od drugega odvisni. Delajmo za mir, saj je mir poleg življenja samega največja vrednota človekovega obstoja!«

Izdala in založila: Fundacija Poti miru v Posočju

140 črno-belih strani, mehka vezava

Jezik: slovenski

Cena: 16.00 €   Naroči

Od groba do groba
Način pokopa na Celjskem in v Posočju od prazgodovine do zgodnjega srednjega veka

Katalog razstave Od groba do groba prikazuje način pokopa v času med bronasto dobo in zgodnjim srednjim vekom v Posočju in na Celjskem.

V določenih obdobjih so bili obredi podobni, v nekaterih povsem različni. Iz pogrebnih običajev, predvsem pa grobnih pridatkov, je razvidno, katera arheološka obdobja so pomenila vrhunec v razvoju nekega prostora in katera predstavljajo za ta prostor kulturni zaton. Tako je na Celjskem vrhunec pomenila rimska doba, medtem ko se je odvila »zlata doba« Posočja že pol tisočletja prej, v času starejše železne dobe.

Avtorji: Maja Bausovac, Jure Krajšek, Miha Mlinar
Izdajatelj in založnik: Tolminski muzej, 2023

72 barvnih strani

Jezik: slovenski

Cena: 15.00 €   Naroči

Naročilo artiklov iz muzejske trgovine
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS