Trgovina
Knjige
Katalogi
Zvok in slika
Spominki

Zadnji dodani artikli

Po brginsko

Na pot med bralce se podaja nova domoznanska knjiga, ki bo zagotovo pritegnila zanimanje Breginjcev in njihovih po svetu raztepenih sorodnikov. Avtorica Marta Mazora je v njej objavila zgodbe in pripovedovanja, ki se jih marsikdo spominja iz svojih otroških let, ko je življenje v Breginjskem kotu teklo precej drugače kot danes.
Nabor besedil je pester, od prvoosebnih spominov avtorice in pripovedi posameznih avtohtonih Breginjcev do pesmi, molitvic in zagovorov, h katerim so se ljudje zatekali v strahu pred nesrečo. Zato knjiga ni zanimiva le za domačine, pač pa tudi za preučevalce izročila, etnologe, jezikoslovce ... V posebnih razdelkih v knjigi namreč najdemo tudi stare breginjske recepte za pripravo lokalno značilnih jedi in na koncu še kratek slovarček, kjer so zbrane "brginske basiede uod a do ž".

Izdala in založila: Krajevna skupnost Breginj, 2023

158 črno-belih strani, mehka vezava

Jezik: slovenski

Cena: 12.00 €   Naroči

Javorca

Edinstvena pesniška zbirka Leona Oblaka postavlja v središče pesniškega ustvarjanja Javorco kot simbol miru in solidarnosti. Tako se pridružuje monografiji Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci - sto let "bazilike miru" iz leta 2016 in pobarvanki Javorca iz leta 2021, ki o tem izjemnem spomeniku žrtvam nesmiselne vojne govorita vsaka na svoj način.

Leon Oblak v pesmih govori o tistih temah, o katerih razmišlja vsakdo, ki Javorco obišče: vojna, smrt, uničenje ... čemu? Spremni besedi sta napisala mag. Damjana Fortunat Černilogar in mag. Jernej Šček. Vsa besedila so prevedena v angleški, italijanski in nemški jezik, vizualno podobo zbirke dopolnjujejo umetniške fotografije Ubalda Trnkoczyja.

Knjiga je izšla v so-založništvu Celjske Mohorjeve družbe in Tolminskega muzeja. Izid je v okviru svojih aktivnosti, povezanih s Spominsko cerkvijo Sv. Duha v Javorci kot nosilko Znaka evropske dediščine, finančno podprla Občina Tolmin.

Izdala in založila: Celjska Mohorjeva družba in Tolminski muzej, 2023

152 črno-belih strani

Jezik: slovenski, angleški, nemški, italijanski

Cena: 25.00 €   Naroči

Božji mlini

Pri tržaški založbi Mladika je izšla pesniška zbirka Boruta Rutarja, ki ga sicer poznamo predvsem kot zgodovinarja, preučevalca obdobja fašizma in organizacije TIGR. Tokrat se nam predstavlja s pesniškim prvencem, s katerim presega ozke okvirje znanosti. Avtor se s pesnenjem duhovno osvobaja, saj, kot pravi sam, "pesmi segajo tudi tja, kjer se naši zavesti predstavlja nedoumljivo, nepredvidljivo in neobvladljivo."

Izšlo pri založbi Mladika, Trst 2021

166 strani

Jezik: slovenski

Cena: 22.00 €   Naroči

Naročilo artiklov iz muzejske trgovine
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS