Coroninijeva graščina

Coroninijeva graščina po zadnji prenovi - Tolminski muzej

Graščina v Tolminu je bila zgrajena v drugi polovici 17. stoletja kot nadomestek za propadajočo in težko dostopno grajsko utrdbo, ki je že od 12. stoletja stala na kopasti vzpetini Kozlov rob sredi kotline.

Zgraditi jo je dal tedanji glavar Peter Anton Coronini, v lasti njegove družine je nato ostala skoraj 200 let. Leta 1848 je obsežno posestvo kupil Luigi Silverij Kremer in ga kmalu nato po kosih razprodal posameznim kmetom. Zadnja zasebnika, ki sta od njega leta 1871 s skupnimi močmi odkupila skromne ostanke zemljišč ter graščino, sta bila Janez Permerstein in Filippo Persoglia.

Stavba je v svojem največjem razkošju obsegala poleg osnovnega grajskega trakta še štiri vogalne stolpe, dve nižji poslopji s pomožnimi funkcijami ter grajsko kapelo Antona Padovanskega. Na sprednjem dvorišču, čez katerega je vodila pot do glavnih vrat, je bila urejena zelenica, ki jo je od glavne ceste ločevala zidana ograja. Na jugozahodni strani stavbe se je do roba terase širil s peščenimi potkami prepreden in z različnim rastlinjem zasajen grajski park, ki ga je ob robu krasila zidana razgledna uta. Edino preživelo drevo iz nekdanjega parka je mogočni tulipovec sredi parkirišča Na brajdi.

Stavba je bila od nastanka večkrat predelana. Večje spremembe je doživela po prvi svetovni vojni, saj je bila zaradi obstreljevanj med vojno močno poškodovana. Z zadnjo korenito prenovo, ki se je začela leta 1992, je bila graščina obnovljena od kleti do podstrešja.

Pieronijeva risba gradu na Kozlovem robu
Park pred Coroninijevo graščino, nekdanjim sedežem tolminskega glavarstva
Obnova graščine po letu 1992
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 10h - 18h
sobota, nedelja, prazniki: 14h - 18h
ponedeljek zaprto
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS