Edi Šelhaus na Bovškem in ob reki Soči

Gostujoča razstava Muzeja novejše zgodovine Slovenije
13.04.2022 - 30.09.2022

Naslovna slika razstave

V Tolminskem muzeju gostuje razstava fotografij priznanega fotografa in fotoreporterja Edija Šelhausa, ki jo je pripravila kustosinja Jožica Šparovec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Razstava z naslovom Edi Šelhaus na Bovškem in ob reki Soči postavlja na ogled 36 črno-belih fotografij iz Zgornjega Posočja iz obdobja med letoma 1958 in 1976.

Fotografije poleg utrinkov iz vsakdanjega življenja posoških ljudi in motivov iz krajev od Trente do Kanala pripovedujejo tudi zanimive zgodbe iz naše preteklosti. Skozi fotografske prizore obudimo spomin na nekdanjo pletarsko zadrugo na Žagi in življenje v Čezsoči, spoznamo zgodbo o načrtovanem atentatu na Benita Mussolinija v Kobaridu leta 1938 in o reševanju ameriških zavezniških letalcev, sestreljenih med 2. svetovno vojno.

Edi Šelhaus (1919–2011) je bil namreč legenda slovenskega vojnega in povojnega fotoreporterstva, ki je v več kot 60 letih svojega delovanja ustvaril pomemben in obsežen fotografski opus, ki ga danes hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Med drugo svetovno vojno je bil partizanski fotoreporter, po osvoboditvi je na Tržaškem do leta 1948 deloval kot filmski snemalec in fotoreporter, od leta 1958 pa je bil fotoreporter pri Slovenskem poročevalcu, nato Delu in pozneje še pri tedniku Tovariš. Aktiven je bil še po upokojitvi leta 1972, ko je poleg fotografiranja izdal tudi deset knjig.

Na razstavi v Tolminskem muzeju bodo na ogled le fotografije iz naših krajev, razstavljene pa bodo v galeriji muzeja (do 1. junija 2022) in nekaj tudi na prostem, v Grajskem vrtu za muzejem (do 30. septembra 2022).

Fotografije na razstavi
Fotografije na razstavi
Fotografije na razstavi
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS