Seniki med Kobaridom in Tolminom

20.10.2021 - 30.11.2021

Maketa senika pod Krnom

Etnološko-fotografska razstava o spravilu sena in z njim povezanih stavbah, ki jih srečujemo tako po nižinskih kot viskokogorskih senožetih v Zgornjem Posočju, je plod sodelovanja Tolminskega muzeja z zunanjima sodelavcema Pavlom Četrtičem in Elvisom Jerkičem.

Seniki in kamarnce predstavljajo pomemben del posoške stavbne dediščine, a zaradi spremenjenega načina življenja počasi propadajo in tonejo v pozabo. Avtorja razstave Pavel Četrtič in Elvis Jerkič sta vsak na svoj način pristopila k raziskovanju in prezentaciji objektov, katerim stroka doslej ni namenjala večje pozornosti.

Pavel Četrtič iz Kobarida je s krajšimi časopisnimi prispevki in turističnimi vodenji v lokalnem javnem prostoru prisoten že dalj časa. Že desetletja vestno zbira in raziskuje raznovrstno ustno in materialno zapuščino posoških krajev. Med številnimi ostalinami preteklosti ga posebej navdušujejo seniki in vse v povezavi z njimi, na razstavi jih predstavlja s fotografijami in maketami manjšega merila. Med raziskovanjem nekdanjega življenja na visokogorskih senožetih in pašnikih je zbiral tudi pričevanja ljudi, ki so takšno življenje sami izkusili. Poskrbel je, da se ohranjajo tako v zapisih kot tudi na filmskem traku. Film Tolminski seniki, ki je v produkciji Vitela nastal leta 2000, je prav tako na ogled na razstavi.

Elvis Jerkič iz Tolmina se domači javnosti predstavlja prvič. Mladega arhitekta in fotografa so seniki pritegnili zaradi njihove preprostosti in arhetipskosti. Po zgledu zakoncev Becher, ki s t. im. objektivno fotografijo dokumentirata in predstavljata industrijske objekte, je Jerkič za objekt fotografiranja izbral posoške senike. Preproste, oblikovno izčiščene, a hkrati vzorcev polne stavbe namreč kljub propadanju ali spremenjeni namembnosti še pomembno zaznamujejo obsoško krajino. Njihovo prvinskost in brezčasnost je ujel v arhitekturno natančno in obenem nadvse poetično črno-belo fotografijo.

Razstava v galeriji Tolminskega muzeja
Razstava v galeriji Tolminskega muzeja 3
Razstava v galeriji Tolminskega muzeja 4
Gostovanja razstave
Špeter, Beneška galerija, 19.05.2022 - 26.06.2022
Kobarid, Zelena hiša, 02.09.2021 - 30.09.2021
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS