Slovenska razstava sadja

22.10.2009 - 25.10.2009

Čeprav Tolminska ni značilno sadjarsko območje ima dolgoletno in razgibano sadjarsko preteklost. Že pred 101 letom je bila v Bovcu organizirana prva sadjarska razstava, na kateri so se predstavili predvsem sadjarji iz Bovškega. Leto kasneje pa je Goriško kmetijsko društvo na današnjem Mostu na Soči pripravilo drugo sadjarsko razstavo, na kateri se je predstavilo 330 razstavljalcev s Kobariškega, Tolminskega, Kanalskega, Cerkljanskega in Idrijskega območja. Ta razstava je bila povod, da je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica v sodelovanju s posoškimi sadjarji in drugimi strokovnimi inštitucijami pripravil v Tolminskem muzeju Slovensko razstavo sadja.

V prvemu izmed treh prostorov je Tolminski muzej predstavil zgodovino sadjarstva v Gornjem Posočju, v drugem prostoru so bile razstavljene številne stare in tudi novejše vrste sadja, ki jih trenutno najdemo na tem območju, v tretji sobi pa je Kmetijski inštitut Slovenije predstavil slovenski sadni izbor. Skupno je bilo tako razstavljenih okrog 170 različnih vrst sadja, med katerimi so prevladovala jabolka. Namen razstave in celotne prireditve, katere so spremljala še predavanja, predstavitve in degustacije, je bil izpostaviti pomen sadja v hribovskih obočjih in prispevati k večji promociji pridelave in potrošnje slovenskega sadja.

Več o razstavi si lahko preberete na internetnem naslovu
http://www.kvz-ng.si/panoge/sadjarstvo/razstava2009/slovenska-razstava-sadja

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS