Tminski bajnki: kmečke skrinje Zgornjega Posočja

24.11.2022 - 02.10.2023

Ob odprtju razstave

Z razstavo, ki jo je pripravil kustos etnolog Marko Grego, postavljamo na ogled nekaj izbranih skrinj in skrinjic iz naše zbirke. Od ustanovitve muzeja v Tolminu do danes se jih je nabralo zavidljivo število. Nekatere so sila preproste, druge nadvse imenitne, vsem pa je skupno, da so nekoč hranile največje dragocenosti svojih lastnikov.

Čeprav so bili »bajnki«, kot skrinjam pravimo na Tolminskem, svojčas med najvažnejšimi, če ne kar poglavitni kosi notranje opreme, so v zadnjem stoletju končali na smetišču zgodovine. Ne le pozabljeni, kakor si razlagamo ta frazem, pač pa žal vse prevečkrat tudi dobesedno – na smetišču. Zlasti po drugi svetovni vojni, v času modernizacije bivalnih prostorov, so skrinje postopoma zapuščale osrednja mesta v pritličju in nadstropju hiš in se selile na podstrešja, v skrite hodnike in kleti, v skednje in lope. Nato je leta 1976 udaril še potres, ki je dodobra razmajal stare hiše. Vsemu staremu in nepotrebnemu pri hiši so se tako posredno odprla vrata na smetišče. V času intenzivne popotresne obnove je prenekatera dragocena skrinja končala pod kolesjem gradbenih strojev ali pa – za drobiž – v rokah zbirateljev in prekupčevalcev s starinami. Majhen del tega našega kulturnega bogastva se je vendarle ohranil, za kar gre zahvala takratnim muzealcem in posameznim entuziastom, ki so se pomena tovrstne dediščine zavedali in iz ruševin rešili marsikaj od tega, kar je danes na ogled v Tolminskem muzeju.

Skrinja danes nekomu predstavlja zanimiv element kulturne dediščine, drugemu pa le starino, ki je sodobni človek pač ne potrebuje. Vsekakor se očiščene in restavrirane skrinje s svojo estetiko, pričevalnostjo in uporabnostjo brez težav kosajo z moderno notranjo opremo, zato je pravzaprav škoda, da jih danes videvamo večinoma le v muzejskih zbirkah.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS