Bovški rudarji

Rudarsko sekirico in kapo je Tolminski muzej pridobil leta 1954

Na Bovškem je rudarjenje prisotno od 16. stoletja dalje. Najprej so kopali železovo rudo v Trenti, konec 19. stoletja pa so se predvsem prebivalci Loga pod Mangartom in Strmca začeli množično zaposlovati v rudniku cinka in svinca v Rablju (Cave del Predil). Pot do rudnika je v začetku vodila preko 1.156 metrov visokega cestnega prelaza Predel, kasneje pa so loški rudarji odhajali na delo kar skozi rudniški rov, izkopan pod hribi nad Loško dolino. Rov, imenovan »štoln«, je bil dograjen leta 1905 in je od rudnika v Rablju vodil vse do vasi Log pod Mangartom. Namenjen je bil odvodnjavanju, že ob gradnji pa je bil načrtovan tudi kot strateško pomemben vojaški objekt. V prvi svetovni vojni je bila skozenj speljana ozkotirna železnica, ki so jo kasneje s pridom uporabljali tudi za prevoz rudarjev na delo.

Rudnik so leta 1991 zaprli, a številni rudarski predmeti so se ohranili. Od leta 1954 se v Tolminskem muzeju hranita rudarska kapa in sekirica, ki sta del praznične rudarske uniforme iz obdobja pred prvo svetovno vojno. Oba predmeta izhajata iz Katarinčeve hiše v Bovcu.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS