Častni stol

Častni stol iz cerkve Sv. Duha v Javorci

Ko je v soški dolini divjala prva svetovna vojna, je leta 1916 v odmaknjeni dolini Tolminke rasla preprosta lesena cerkev. Gradili so jo vojaki  3. gorske brigade 15. avstro-ogrskega korpusa. Komaj osem mesecev po začetku gradnje so jo 1. novembra 1916 posvetili Sv. Duhu in številnim padlim soborcem. Ta skromna secesijska cerkvica v Javorci predstavlja enega najlepših in najbolj plemenitih spomenikov prve svetovne vojne v Posočju, kar potrjuje tudi Znak evropske dediščine, ki ji je bil podeljen leta 2018.

Cerkvica je zasnovana po načrtih dunajskega umetnika Remigiusa Geylinga (1878-1974), ki je bil v tistih burnih časih kot vojak nastanjen v zalednem taboru v bližnjem Pologu in je vsa dela tudi skrbno nadzoroval. Po njegovih zamislih je bila poleg zunanje podobe izdelana tudi vsa notranja oprema in dekoracija v cerkvi. V originalni izvedbi se je večina tega ohranila vse do danes.

Pred prvo vrsto klopi v cerkvi so postavljeni trije umetelno izdelani častni stoli. Prototip zanje je maja 1916 po Geylingovem načrtu izdelal tirolski rezbar, v vojaški suknji pa topničar Anton Perathoner iz Grödna. Izdelan je iz lesa tise, medtem ko so bili kasneje častni stoli narejeni iz hrastovega lesa z bližnje planine Govnjač.  

Prototip stolov je bil skupaj z maketo cerkve razstavljen leta 1917 na veliki vojni razstavi v dunajskem Praterju. Ob obeleževanju stoletnice gradnje cerkve v Javorci se je ta nemi pričevalec vojne plemenitosti in ustvarjalnosti spet vrnil v Posočje. Od leta 2016 je vzorčni stol del umetnostne zbirke Tolminskega muzeja.

 

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS