Emil Trutwin, akvarela

E. Trutwin, slika 1

Med vojaki različnih vojska, ki so se v preteklosti spopadale na našem ozemlju, so bili številni nadarjeni umetniki. V prvi svetovni vojni, tekom let 1916 in 1917, je na območju Podmelca in Klavž služboval mlad poročnik avstrijske vojske, Dunajčan Emil Trutwin. Slikanje je bilo njegova ljubezen in strast, z njim je preganjal brezdelno zapravljanje dolgih vojaških dni. Gostilničarja Drekonjo z Ilovice je prosil, če mu odstopi prostor v leseni lopi, kjer si je nato uredil slikarski atelje. Več mesecev je v njem vneto ustvarjal in v akvarelni tehniki upodobil številne pejsaže krajev, kjer je bival. 

Ko je prišlo povelje za hiter umik, je moral oditi tudi poročnik Trutwin. Svoje slike je pustil v zasilnem ateljeju in se ponje nikdar ni vrnil. A tudi če bi se, bi lahko odnesel zgolj dve, ki sta se ohranili, vse drugo je namreč zgorelo v požaru, ki se je na Ilovici razplamtel prav kmalu po odhodu vojske. V eni od barak, kjer so bili nastanjeni vojaki, so v naglici ob umiku pozabili pogasiti ogenj in ta se je ob pomoči vetra hitro razširil na bližnje stavbe in stanovanjske hiše, med katerimi je bila tudi Drekonjeva gostilna.

Edina rešena akvarela poročnika Trutwina prikazujeta odseke tolminskih gora z dobro vidnimi avstrijskimi vojaškimi položaji. Naslikani sta v posebni zrnčasti tehniki, ki ustvarja vtis fotografije in ne slike. Akvarela je Tolminskemu muzeju pred leti poklonila Marija Humar Solari, potomka družine Drekonja. 

E. Trutwin, slika 2
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS