Kip Danteja Alighierija

Dante Alighieri

Legenda pravi, da je srednjeveški italijanski pesnik Dante Alighieri za časa svojega življenja krajši čas bival tudi v Tolminu. Med raziskovanjem okolice ga je pot zanesla tudi v Tolminska korita in bližnjo Zalaško jamo, kjer naj bi dobil navdih za najtemnejše dele epa Božanska komedija.

Zgodovinska dejstva legende ne potrjujejo. Kljub temu je bil leta 1929, ko je Primorska spadala pod Italijo, sredi Tolmina postavljen Dantejev doprsni kip. Po naročilu mesta Firence, ki je bilo pobrateno s Tolminom, ga je izdelal italijanski kipar Mario Moschi.

V duhu tedanjih fašističnih teženj je na kamnitem podstavku spomenika pisalo: »Dante ob mejah, ki jih je začrtal Bog. Firence italijanskemu Tolminu.« Za večinsko slovensko prebivalstvo takšne besede niso bile sprejemljive.

Kip Danteja je postal za Tolmince simbol fašizma in je zato po koncu druge svetovne vojne pristal na odpadu. Kasneje so ga brez spornega napisa ponovno postavili na javno mesto, tokrat pred vhod v Tolminska korita, kjer pa ni stal dolgo. V ljudeh je namreč še vedno zbujal negativna čustva in spomine. Slednjič je bil prestavljen v Tolminski muzej, kjer je del stalne muzejske razstave. 

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS