Lesene cokle

Lesene cokle iz Trente

Nekdaj so na kmetijah, kot večino orodja, opreme in pohištva, pogosto tudi obutev za družino izdelali kar v priročnih domačih delavnicah. Za opravljanje vsakodnevnih hišnih opravil so bile med Bovčani in Trentarji posebej priljubljene doma izdelane lesene cokle, ponekod imenovane tudi »košpe«.

V Posočju so za lesene podplate običajno uporabljali bukov ali javorov les. Podplat je bil pri visokih čevljih raven, pri coklah pa v sprednjem delu ukrivljen nekoliko navzgor in oblikovan v konico. Zgornji del cokel je bil običajno usnjen, predvsem na Bovškem in v Trenti pogosto spleten iz tankih macesnovih viter. Za boljši oprijem stopala je bil okrog pete dodan še poseben usnjen trak - opetnik. Na spodnji strani je bil lesen podplat okovan z železnimi žeblji, včasih tudi s posebej za ta namen izdelanimi podkvami. Cokle, ki jih je bilo sicer lahko natakniti, so bile zato težke in nerodne, uporabne predvsem za delo v hlevu in okoli hiše.

Ko so se zadrževali v hiši, pa so raje uporabljali iz domače volne, usnja in ostankov blaga izdelane »žoke«. Za daljše poti kot tudi za delo na strmih in spolzkih terenih so običajno obuli visoke in težke okovane »čižme«. Te so bile glavno obuvalo tudi za svečane priložnosti.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS