Predelava mleka

Priprave za predelavo mleka

Reja mlečne drobnice in goveda je ena izmed najstarejših dejavnosti v Zgornjem Posočju. Že vsaj od srednjega veka so tukajšnji ljudje mleko predelovali v sir in druge mlečne izdelke. Številni s to dejavnostjo povezani predmeti se nahajajo tudi v Tolminskemu muzeju.

Maslo so kmetje izdelovali v preprostih lesenih pinjah, maslene hlebčke, namenjene za prodajo, pa nato zdevali v posebne lesene modele za maslo. Modeli so služili kot mera, zato so bili različnih velikosti, razlikovali pa so se tudi po rezljani dekoraciji v dnu. Upodobljen motiv je bil svojevrsten znak porekla masla oziroma podpis njegovega izdelovalca.

Že od začetkov sirarstva sta k osnovnemu orodju sirarja spadala tudi »trnač« in »posnemavnca«. Trnač se je uporabljal za drobljenje in mešanje sirove grude, ki se je nabrala v kotlu, z lesenim cedilom pa se je sirova gruda »posnela«, odcedila in preložila v model za izdelovanje sira.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS