Prve posoške tovarne

Industrializacija Gornjega Posočja 1947-2000
03.12.2020 - 14.06.2021

-

Gornje Posočje sicer ni poznano kot industrijska pokrajina, pa vendar je industrija v teh krajih prisotna že vsaj sto let. Prva industrijska obrata sta začela delovati že pred prvo svetovno vojno, a po vojni z delom nista nadaljevala. Prava industrializacija je kraje ob zgornji Soči zajela šele po koncu druge svetovne vojne oziroma po priključitvi območja k Jugoslaviji.

Razstava Tolminskega muzeja, ki si jo je mogoče ogledati tudi v virtualni obliki, podaja oris razvoja posameznih vej industrije od skromnih začetkov preko desetletij spremenljive gospodarske politike v socialistični Jugoslaviji do prelomnega obdobja prehajanja v tržno gospodarstvo. Številna preoblikovanja in preimenovanja posoških podjetij pričajo o težavnem boju za obstanek, iz katerega se jih je uspešno izvilo le osem, a ta danes predstavljajo oporne stebre vsemu posoškemu gospodarstvu. Razstava z bogatim slikovnim gradivom in reprezentativnimi izdelki ponuja vpogled v zgodovino posoških tovarn, ki so v dobršni meri zaznamovale regijo.

 

Ob razstavi je izšel tudi katalog, ki prinaša podrobnejše opise razvoja posameznih podjetij. Z zanimivim slikovnim gradivom in objavljenimi osebnimi spomini nas popelje v neke druge čase. Na kratko je predstavljen tudi družbeni sistem, ki je podpiral vlaganja v sekundarni sektor in botroval razvoju industrije v odročnih krajih brez vsakršne industrijske tradicije. Vsaj bežno pa se avtorica dotakne še učinkov takšnega razvoja, ki se zrcalijo v današnjem življenju in podobi posoških krajev.

Avtorica razstave: Karla Kofol
Avtorji vsebin v katalogu: Karla Kofol, Cvetka Jug, Rok Uršič, Olga Zgaga
Oblikovanje razstave in kataloga: Vesna Vidmar

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS