Narodna čitalnica v Tolminu

Prapor tolminske narodne čitalnice izdelan za slovesnost leta 1906 ob 45-letnici njenega obstoja

Čitalniško gibanje se je na Slovenskem pričelo z letom 1861 (Trst) ter se razmahnilo v sredini desetletja. Čitalnica v Tolminu je bila prva na Goriškem, druga na Primorskem in peta na slovenskem ozemlju. Pravila narodne čitalnice v Tolminu so bila uradno potrjena v začetku februarja 1862, slovesno odprtje pa so proslavljali 20. februarja 1862. Ustanovitelji čitalnice so bili: posestnik in poštar Josip Devetak, posestnik in kaplan Dragotin Pencin, odvetnik dr. Karel Lavrič, posestnik in notar dr. Janez (Ivan) Premerstein, učitelj Jakob Furlan ter uradnik pri okrajnem glavarstvu Simon Tavčar. 

Do pomladi leta 1875 je bila čitalnica v hiši Josipa Devetaka, do leta 1877 v hiši Raimunda Preslja, do leta 1884 v hiši Ivana Asolija, nato pa v hiši Ivana Gabrščka (Podšolar). Kmalu so v sklopu čitalnice pričeli delovati še pevski zbor, tamburaši, knjižnica in dramska skupina ter godalni kvartet. V okviru narodne čitalnice so prirejali »besede«, na katerih so sodelovali različni predavatelji, sledile so recitacije in petje, nato pa še zabavnejši del večera. Čitalnice so torej združevale namembnost kavarn, predavalnic in koncertnih ter gledaliških dvoran.

Leta 1906 je čitalnica v Tolminu praznovala 45-letnico obstoja. Istega leta je bil na velikem slavju v Tolminu razvit prapor Narodne čitalnice in Rokodelnega bralnega društva. Bogato družabno in društveno življenje je prekinila prva svetovna vojna. Takrat je tudi Narodna čitalnica dokončno prenehala z delovanjem.

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS