Prapor tolminske Narodne čitalnice

Prapor tolminske narodne čitalnice izdelan za slovesnost leta 1906 ob 45-letnici njenega obstoja

Z začetkom ustavne dobe se je za narode Avstrijskega cesarstva začelo novo, nadvse ustvarjalno obdobje. Slovenci so svojo narodno kulturo in pripadnost od leta 1861 udejanjali predvsem z ustanavljanjem mestnih in vaških čitalnic. Delovanje čitalnic je vplivalo na dvig bralne, gledališke in glasbene kulture ter pomagalo pri uveljavljanju slovenskega jezika.

Čitalniškemu gibanju so se med prvimi pridružili tudi Tolminci. V Tolminu je bila čitalnica ustanovljena februarja 1862 kot prva na Goriškem, druga na Primorskem ter peta po vrsti na Slovenskem. Pod njenim okriljem so delovali pevski zbor, tamburaški ansambel, knjižnica, dramska skupina in godalni kvartet. Ko je leta 1906 tolminska čitalnica praznovala 45-letnico obstoja, so v Tolminu pripravili veliko narodno slavje. Takrat sta bila pred večtisočglavo množico slovesno razvita tudi prapora Narodne čitalnice in Rokodelnega bralnega društva.

Bogato družabno in društveno življenje, ki se je ob koncu 19. stoletja razvilo na Tolminskem, je prekinila prva svetovna vojna. Tudi Narodna čitalnica je takrat prenehala z delovanjem, njen prapor pa se je kljub dvema vojnama in fašizmu ohranil in predstavlja danes enega najdragocenejših eksponatov Tolminskega muzeja.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS