Nadporočnik Remigius Geyling
1878—1974, dunajska osebnost iz sveta umetnosti

Rojen je bil v slikarski družini, ki je sredi 18. stoletja iz Nizozemske prišla na Dunaj in tam odprla stekloslikarsko delavnico. Oče Rudolf Geyling je leta 1880 prevzel uspešno družinsko podjetje, kar je močno zaznamovalo Remigiusovo življenje. Družinsko sorodstvo po materi Mariji s skladateljem Richardom Heubergerom ga je kasneje usmerilo v teater. Leta 1910 se je poročil z Mathildo Weihs.

Geyling je prijateljeval s številnimi pomembnimi osebami svojega časa, zlasti s slikarjem Gustavom Klimtom (1862—1918). Pri opremljanju cerkve Steinhof na Dunaju je sodeloval tudi z arhitektom Ottom Wagnerjem (1841—1918).

Remigius Geyling je bil v vojsko vpoklican 1. avgusta 1914. Bojeval se je na treh frontah, nazadnje na soški. V Javorci v dolini Tolminke sta s poročnikom Gézo Jablonskim zapustila trajen spomenik padlim soborcem. Na soški fronti je izdelal več študijskih risb in maketi cerkve v Javorci, leta 1917 razstavljeni na vojni razstavi v dunajskem Praterju. Prejel je vojno odlikovanje reda Franza Jožefa in še nekaj drugih odlikovanj. Od leta 1922 do upokojitve leta 1946 je delal v Burgtheatru. Bil je priznan profesor, izumitelj posebnih projekcijskih efektov in eden vidnejših dunajskih osebnosti iz sveta umetnosti.


Predhodna stran
Začetna stran
Naslednja stran